Aston Martin Valiant

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Fernando Alonso, vozač utrka Aston Martin Formule 1, želio je specificirati vlastitu verziju ograničenog izdanja Aston Martin Valoura.

Tako je uz pomoć posebnog odjela unutar Aston Martina, Q by Aston Martin, stvorena lakša, snažnija, više usmjerena na stazu inačica Valoura, pod nazivom Aston Martin Valiant.

Valiantov 5,2-litreni V-12 s turbopunjačem ima 735 konjskih snaga, što je povećanje od 30 KS u odnosu na verziju Valour. Sve se svodi na softver: motor, koji pokreće stražnje kotače kroz Graziano šesterostupanjski ručni mjenjač, ​​mehanički je identičan. Njegov najveći okretni moment od 555 lb-ft isti je kao i kod Valoura.

Vizualno, automobil je agresivniji od već dominantnog Valoura. Najistaknutiji je divovski stražnji spojler, a čini se da je nastao spajanjem spojlera s Plymouth Superbirda iz 1970. s onim iz Nissana iz 2010. GT-R.

Aston Martin Valiant uglavnom je napravljen od karbonskih vlakana, što pomaže da automobil bude lagan, brz i agilan. Njegova je karoserija dizajnirana da bude široka i mišićava, naglašena oštrim crtama. Ovi elementi dizajna pomažu u održavanju stabilnosti pri velikim brzinama i smanjuju otpor zraka. Dotičući se njegove aerodinamike, prednji razdjelnik se pojavljuje kako bi poboljšao prianjanje automobila i kontrolu, a dodane su krajnje ravnine kako bi se ujednačio protok zraka oko prednjih kotača, smanjujući otpor i potičući vozilo da se kreće brže. Ugljična vlakna također se koriste za rešetku sprijeda, što omogućuje protok više zraka u motor kako bi se ohladio.

Valiant ima i duboko oblikovane bočne blatobrane i presvlake od ugljičnih vlakana oko svojih 21-inčnih magnezijskih kotača, što sve ujednačava protok zraka duž bočnih strana automobila.

Iznutra, Valiant ima ugrađeni čelični sigurnosni kavez koji pruža točke sidrenja za trkaće pojaseve u 4 točke. Standardna Recaro Podium sjedala pružaju poboljšanu bočnu potporu i potporu za ramena i imaju jastučiće s pasivnom ventilacijom prsnog koša za veću udobnost tijekom ekstremne vožnje.

Valiant će se prvi put pojaviti u javnosti na Festivalu brzine u Goodwoodu, kada će sam Alonso upravljati automobilom uz poznati uspon. Prve isporuke očekuju se krajem 2024, a proizvodnja će biti ograničena na 38 komada, globalno, s desetak rezerviranih za tržište Sjeverne Amerike. Cijena? Oko 2,5 milijuna dolara. Više o ovom automobilu pogledajte ovdje.

 

Source and photos: caranddriver.com/astonmartin.com

Koristimo kolačiće za analiziranje našeg prometa i prikupljanje unesenih podataka na kontakt stranici. View more
Prihvati
Odbij
Scroll to Top