DJ Matthew Bee

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U svijetu glazbe postoje umjetnici čija prisutnost neizostavno oblikuje svaku atmosferu. U središtu ovog svijeta stoji jedan izuzetan talent, Matko Boban, poznatiji kao DJ Matthew Bee. Sa svojim prepoznatljivim zvukom, on je postao sinonim za eleganciju, sofisticiranost i zabavu na najprestižnijim događanjima diljem Hrvatske i šire.

Njegova prisutnost na ekskluzivnim eventima postala je norma. Gdje god da se pojavi, DJ Matthew Bee donosi dozu raskošnog i jedinstvenog zvuka koji podiže atmosferu na potpuno novu razinu. Bilo da je riječ o elegantnim koktelima na luksuznim jahtama ili plesnim podijima elitnih hotela, njegov zvuk oduševljava i inspirira.

No, on nije samo umjetnik na pozornici; on je i osoba koja cijeni luksuzni lifestyle izvan svijeta glazbe. Njegov osobni stil odražava njegovu sofisticiranost i suptilnu eleganciju, čineći ga ikonom stila i inspiracijom za mnoge.

Foto: Ivan Boban Cosmic Production

Kako biste opisali svoj glazbeni stil i kako se on reflektira na ekskluzivne evente na kojima nastupate?

Obzirom da sakupljam glazbu proteklih 40-tak  godina moram priznati da se tu nakupilo svega po malo. U početku sam sakupljao ploče od rocka preko popa i new wave, da bi nakon nekog vremena prešao na Cd-ove i to ponajviše downtempo, lounge, jazz i klasiku. U međuvremenu, za potrebe nastupa glazbu uglavnom elektronsku, kupujem online  u digitalnom obliku, ali još uvijek kupujem vinile i to poglavito Jazz. Kako imam bogatu fonoteku prepunu različitih žanrova, kada sam se profesionalno počeo baviti DJ-iranjem svirao sam ono što imam u fonoteci i ono što ja volim i što mene veseli. Poklopilo se da taj moj glazbeni odabir voli i publika. Ako me pitate koji je moj glazbeni stil najbolji opis bio bi eklektičan. Zbog potreba javnih nastupa razvio sam dva brandirana programa, DiscoMatt i JazzyMatt  (složenica žanra i mog imena), čisto zbog toga da bi publika imala informaciju o tome što mogu očekivati, naravno da se u nastupima ne držim strogo jednog žanra nego uvijek nastojim iskombinirati srodne žanrove ili sub žanrove kako bi setovi bili dinamični i zanimljivi.

Svakom nastupu pristupam krajnje profesionalno i nastojim da je svaki moj nastup jednistven, gotovo nikada do sada nisam ponovio dva ista seta. Publika to prepoznaje i zbog toga sam uvijek drugačiji i neočekivan, mislim da je to jedan o razloga zašto me uglavnom pozivaju da nastupam na kako kažete ekskluzivnim eventima.

Kako glazba doprinosi stvaranju luksuznog ambijenta na događanjima i eventima?

Glazba je ono što ćete čuti prije nego što uđete u određeni prostor,  u kojem možete uključiti i druga osjetila poput njuha, okusa ili vida. Tako da bi rekao da glazba od svih osjetila ima naj-dalekosežniji utjecaj na percepciju eventa. Ukoliko je glazba idealnog volumena i idealne rezonacije ona u kombinaciji sa ostalim osjetilima može određeni događaj poboljšati ili pogoršati. Izuzetnu pažnju posvećujem kvaliteti razglasa jer loš razglas može i najbolju playlistu učiniti lošom. U svojim nastupima koristim samo najbolji sound za glazbene žanrove koje sviram.

Razglasi na kojima radim moraju imati čitav zvučni spektar u sebi, od najnižih tonova basa do visokih tonova violine. Također, ključan element je volumen, važno je da sa volumenom pogodite pravu razinu kako bi uzvanici mogli komunicirati međusobno ali jednako i zaplesati ukoliko ih glazba ponese. Nikome ne smije “zujati” uši dan nakon eventa. 

Kada je odabir playliste u pitanju ja se uvjek nastojim držati svog programa ali ponekad je nužno učiniti kompromise i prilagoditi se naručitelju gaže pogotovo ako su u pitanju privatni eventi i nastupi na vjenčanjima.

Foto: Ivan Boban Cosmic Production

Koje su vam najdraže destinacije ili lokacije na kojima ste nastupali?

Sad bi kao svaki DJ trebao reći Berlin ali obzirom da sam lokal patriota izabrao bi neki od otoka, Obonjan ili Murter recimo. Znate, kada su DJ nastupi u pitanju onda prije svega pamtite emociju koju ste podjelili sa publikom, energiju koju ste izmjenili, međusobno, tijekom nastupa, možda neki za mene najupečatljivijih nastupa nisu toliko vezani uz destinaciju koliko su vezani uz publiku. Imao sam sreće svirati po čitavoj Evropi, Berlin, Düsseldorf, Ljubljana, Beč, Rim itd; i kako to obično biva, sreća vas dotakne na mjestima gdje to možda najmanje očekujete.

Svakako postoji jedno mjesto i jedan grad koji ima posebno mjesto u mom srcu, a to je Šibenik. Nastupao sam nekoliko puta na tvrđavi Barone i Sv. Mihovil, ali pogled sa tvrđave Barone na šibenski arhipelag je nešto posebno. Taj grad sa svojom bogatom kulturnom povješću naprosto zrači enegijom kao ni jedan drugi grad. Tako da bi moj konačni odgovor bio Šibenik, Tvrđava Barone,  u vrijeme zalaska sunca pa do dugo u noć.

Kako se pripremate za nastup na ekskluzivnim događanjima i kako birate glazbene setove koji će odgovarati publici i atmosferi?

Nemam neki poseban protokol pripreme, ali ono što bi naglasio kao ključan element je komunikacija. Razgovor sa naručiteljem ili organizatorom je 90% posla. Ukoliko ste kvalitetno iskomunicirali sve želje i ideje onda ovaj dio oko glazbe ide sam od sebe. Ponekad naručitelji imaju krivu predodžbu ili su i sami nedovoljno brifirani pa je moguće da se u potpunosti promaši željeni efekt, u tom slučaju morate biti vrhunski profesionalac i okrenuti glazbenu priču u ispravnom smjeru, a da bi to napravili morate poznavati jako puno glazbenih žanrova i imati ih spremne u svakom trenutku. Naime, moja priprema je zapravo moja bogata fonoteka, biti u mogućnosti isporučiti zadovoljstvo na lica i u srca uzvanika.

Foto: Ivan Boban Cosmic Production

Kako vidite povezanost između glazbe, mode i luksuznog lifestylea? Koje su vaše preferencije kad je u pitanju odijevanje za nastupe na luksuznim eventima?

Što se odjevanja tiče uvijek nastojim izgledati besprijekorno, moj signature style su odjela i mislim da sam prvi DJ na ovim prostorima koji je nosio sakoe na svoje DJ nastupe. Moj outfit je također jedan od razloga zašto uživam povjerenje klijenata koji žele malo drugačiji event. Po prirodi sam esteta, odjela i sakoe nosim i privatno tako da nisam sebe morao “prisiljavati” na nešto što ja nisam, to zna izgledati komično. Sve što radite mora dolaziti prirodno od Vas samih i mora biti utkano u Vaš DNK. Ako nešto forsirate to se vidi.

Kada govorimo o povezanosti glazbe, mode i luksuznog lifestyla dovoljno je da pogledamo malo u povijest. Osobno sam poznat po svojim Jazz i Swing setovima, a upravo ta era je iznjedrila neke od najboljih stylinga u modi koji su i dan danas prisutni na sceni.

Za muškarca Black Tie, za žene kotel ili večernja haljina su evergreeni koji će vrijedit bez obzira da li se event dešava u New Yorku, Beogradu ili Splitu. Ukoliko tako odjevene uzvanike počastite mojim Jazz setom sa gramofona, vjerujte mi nitko neće imati primjedbe.

Dolaskom društvenih mreža interes za glazbu iz prošlog stoljeća ponovo raste tako da neke od najljepših evergreen ili jazz brojeva redovito možete naći u trending objavama.

Foto: Ivan Boban Cosmic Production

Koji su vam glazbeni uzori ili inspiracije iz DJ svijeta?

Moram priznati da više glazbenih uzora imam među izvođačima nego među DJ-evima. Ali svakako cijenim one kolege i kolegice koje su uspjeli svojom jedinstvenom selekcijom glazbe i osobnim stilom postići veliki uspjeh.

Kada su uzori u pitanju njih treba shvatiti kao preporuke nikako kao čvrste smjernice, svaki scenski izvođač koji želi izgraditi ozbiljniju karijeru mora odrediti svoj jedinstveni stil inače izgledaš kao blijeda kopija originala. Parafrazirao bi poznatog američkog glumca pa bi rekao: „Uzor sebi sam ja za 10 godina“.

Naime i sada kada poslušam neke od svojih setova koje sam snimao prije 10 godina i kada poslušam setove koje snimam sada vidim veliku razliku i napredak kako u selekciji glazbe tako i tehnici mixanja. Nikada se ne treba zadovoljiti sa trenutnim uspjehom već treba konstantno težiti tome da budete bolja verzija sebe. Nikada ne prestati učiti i razvijati se u svakom pogledu. Onog trena kada prestanemo raditi na sebi i kada kažemo sebi, evo sad sam super, tog trena je početak kraja karijere.

Kako surađujete s organizatorima događanja i ostalim sudionicima u stvaranju nezaboravnog luksuznog iskustva za goste?

Unutar naše agencije imamo preko 15 DJ-eva u stalnom rosteru, naši izvođači pokrivaju sve glazbene žanrove tako da smo u mogućnosti odgovoriti na svaki upit. Aida (moja supruga) kao glavna u agenciji obavlja posao komunikacije sa klijentima i sa svim vanjskim suradnicima koje imamo u ponudi.

Upiti najčešće dolaze direktno na telefon i to po preporuci, naime u proteklih 10-tak godina svojom reputacijom stekli smo široku bazu klijenata od povjerenja kojima smo mi iz Cosmica uvijek prvi odabir kada se organiziraju eventi. Spomenuo sam već prethodno da je komunikacija ključna, znati što želite postići sa eventom kao i poznavati uzvanike sljedeće su bitne stavke.

Naime, nije isto kada radite corporate event na kojem očekujete da uzvanici pričaju o poslu ili ako radite božićni party za zaposlenike. Svaka vrsta eventa ima svoje zakonitosti, protokole i društvene norme kojih se treba pridržavati. Prošle godine naša agencija je  sudjelovala u preko 400 eventova, od osnutka smo radili na preko 5000 eventova ili nastupa. Upravo naše bogato iskustvo je jamac kvalitete za svakog od naših poslovnih partnera.

Kako doživljavate luksuzni lifestyle izvan DJ pozornice? Koje su vaše omiljene aktivnosti i interesi izvan svijeta glazbe?

U svojoj karijeri promijenio sam nekoliko zanimanja, 18 godina smo supruga i ja vodili najveću outdoor advertising agenciju velikog formata u Hrvatskoj, 10 godina smo vodili najveći hrvatski lanac Spa centara, bilo je tu i još manje ili više uspješnih poslovnih poduhvata i srećom taj način života nam je dao najveće bogatstvo, a to je mogućnost da putujemo svijetom.

Svaki mjesec smo bili na drugoj destinaciji i  slobodno mogu reći da su putovanja ta koja su nas determinirala kao osobe i dali nam najveće bogatstvo, iskustvo i luksuz.

Istini za volju nauživali smo se i luksuznih materijalnih statusnih simbola poput jahti i egzotičnih automobila ali sve to nam je bilo sredstvo da otputujemo od točke A do točke B, cilj nije bilo odredište već putovanje kao takvo. Sada mogu reći da je najveći luksuz u kojem uživamo vrijeme za sebe i obitelj, kuhanje i ponekad vožnja motora. Imamo dovoljno vremena za svoje vlastite gušte i koristimo ih maksimalno.

Foto: Ivan Boban Cosmic Production

Matko nije samo DJ; on je kreator iskustva, a zasigurno je i najtraženiji DJ sa ovih prostora. Trenutno ga možete slušati kao rezident DJ-a u splitskoj BOKAMORRI, gdje drži rezidenciju od samog otvorenja prije 7 godina. Rezidenciju drži i u novootvorenom Hotelu Ambasador gdje nastupa na ljetnoj terasi. Predstojeće ljeto za njega će biti popunjeno eventima od Dubrovnika pa sve do Istre, a ako budete imali sreće možda upravo DJ Matthew Bee bude glazbeni somellier na eventu kojega ćete pohoditi. U nastavku pogledajte video koji je nastao tijekom našeg druženja.

 

Fotografija naslovnice: Jadran Babić

Koristimo kolačiće za analiziranje našeg prometa i prikupljanje unesenih podataka na kontakt stranici. View more
Prihvati
Odbij
Scroll to Top